Maderoterapiaa Hyvinkäällä

Selluliitti ja sen hoito

Ohessa muutama lainau terve.fi sivustolta

1. Selluliitti syntyy soluaineenvaihdunnan häiriötilasta. Selluliitissa rasvasolut muodostavat rykelmiä, joita ympäröi säikeinen sidekudos. Suurentuneet rasvasolut painavat veri- ja lymfasuonia, jolloin verenkierto ja imunestekierto häiriintyvät, mikä heikentää solujen aineenvaihduntaa ja hapensaantia. Kudokseen kertyy rasvan ohella nestettä ja kuona-aineita. Mitä pidemmälle selluliitti on edennyt, sitä suurempia rykelmiä rasvasolut muodostavat ja sitä muhkuraisempaa iho on.  

2. Selluliittin kolme kehitysastetta;

      1. asteen selluliitista rasvasolut ovat hieman suurentuneet. Tämä näkyy niin sanottuna appelsiini-ihona kudosaluetta sormin puristettaessa.

      2. asteen selluliitissa rasvasolut ovat selkeästi suurentuneet ja muodostavat rykelmiä eli mikronoduleja. Selluliittikudos erottuu muhkuraisena seistessä ja erityisesti sivulta katsottuna.

      3. asteessa rasvasolut ovat ryhmittyneet suuriksi makronoduleiksi. Selluliittikudos on selvästi muhkuraista ja voi olla kosketusarkaa.  

 

3. Selluliitin tyypillisimmät esiintymisalueet ovat pakarat, reidet, lantio ja vatsa, mutta sitä voi muodostua myös pohkeisiin, olkavarsiin, polvien sisäreunalle ja jopa niskaan.

4. Selluliittia on yhdeksällä naisella kymmenestä. Naissukuhormonista johtuen selluliitti lisääntyy herkästi puberteetin, raskauden ja hormonivalmisteiden käytön seurauksena. Selluliittia on kaiken ikäisillä ja myös miehillä. Sitä on nuorilla, keski-ikäisillä ja vaihdevuosiin ehtineillä. Iän myötä selluliittia lisäävät muun muassa muutokset elintavoissa, hidastunut aineenvaihdunta sekä ihon kiinteyden ja kimmoisuuden aleneminen, mikä tekee selluliitista näkyvämmän. Vaihdevuodet voivat joko lisätä tai vähentää selluliittia.

5. Sukupuolta, perintötekijöitä sekä tiettyjä sairauksia ja lääkeaineita lukuun ottamatta selluliitin aiheuttajalista koostuu elämäntyyliin liittyvistä tekijöistä, kuten ruoansulatusongelmat, vääränlainen tai liiallinen ravinto, tupakan ja alkoholin runsas käyttö, stressi sekä laskimoverenkierron ja imunestekierron häiriöt, joiden taustalla on liikunnan vähäisyys, ryhtivirheet, puristava vaatetus tai huono ergonomia. Tästä johtuen selluliitti on yhä yleisempää yhä n uoremmilla naisilla.

6. Selluliitti ei edellytä ylipainoa. Useimmiten selluliitista kärsivällä paino on normaali tai hieman kohonnut, mutta myös hoikilla esiintyy selluliittia. Terveen rasvakudoksen ja selluliittikudoksen ero on selvä: rasva on rasvaa, selluliitti on koteloitunutta rasvaa. Selluliitissa rasvasolut ovat suurentuneet ja muodostavat rykelmiä, mikä näkyy ja tuntuu appelsiini-ihona. Runsas mutta terve rasvakudos on jakautunut tasaisesti keholle. Se ei ole muhkuraista vaan pehmeää, sillä rasvasolujen ympärillä on vain vähän sidekudosta.

7. Selluliittia voi torjua. Selluliitin hoidossa painopiste on ehkäisyssä. Tuloksellisen torjunnan kannalta keskeisiä tekijöitä ovat ravinteikas ruokavalio, riittävä veden juonti sekä päivittäinen liikunta ja siihen liittyen rasittuneiden lihasten palauttava huolto eli huolellinen venyttely. Toisen tukipilarin muodostaa tinkimätön kropanhoito: säännöllinen ihonkuorinta, kosteutus ja ongelmakohtien täsmähoito selluliittituotteilla sekä hoitolahoidot.

8. Selluliittituotteista on hyötyä. Selluliitin hoitoon tarkoitetut tuotteet sisältävät aktiiviaineita, jotka voivat vahvistaa hiussuonten seinämiä, tehostaa veren- ja nestekiertoa sekä käynnistää rasvojen hajoamisen rasvasoluissa ja täten pienentää rasvakertymiä. Suosituin aktiiviaine on kofeiini, joka vauhdittaa sekä rasva-aineenvaihduntaa että nestekiertoa.

9. Selluliitti ei ole ikuista. Mitä tuoreempaa eli pehmeämpää selluliittikudos on, sitä paremmat ovat hoitotulokset. Jopa 3. asteen selluliittia on mahdollista saada vähenemään, mutta se vaatii aikaa ja asennetta. Hoidon tulee olla säännöllistä, pitkäjännitteistä ja kattavaa, ja se sisältää liikunnan, ruokavalion, kotihoidon sekä hoitolahoidot.